Hoe werk ik

De bedoeling is om tijdens de zwangerschap een klimaat te creeŰren voor de baby waarin het voelt dat het welkom is. Dit is namelijk van grote invloed op zijn ontwikkeling en zijn verdere leven. De relatie van jullie, ouders, met jullie kind, hoeft niet uitgesteld te worden tot jullie kindje geboren is, maar begint op het moment van de bevruchting, ook voor de papa, die het kind nochtans niet in zich draagt. Als de baby zich goed voelt in de baarmoeder, niet alleen omdat het daar alles krijgt wat het nodig heeft om te groeien, maar ook omdat er daarin voor hem in lichamelijke en emotionele zin plek en ruimte gemaakt is, als hij vanuit die plek een goed contact met zijn mama en papa kan ervaren, dan voelt de baby zich al voor zijn geboorte erkend, herkend, gezien en gerespecteerd. Daardoor kan bij het kindje al een basaal gevoel ontstaan van vertrouwen en zekerheid. De haptonomie leert ons dat vanuit het basale vertrouwen in het leven en de voldoende positieve bevestiging van zijn ouders tijdens de zwangerschap, een kindje ook tijdens en na de geboorte op adequate wijze kan omgaan met frustraties en teleurstellingen. Het creeŰren van een liefdevol klimaat, een goede plek voor de baby is niet alleen een zaak van de mama; de papa is geen buitenstaander, maar speelt hierin een belangrijke rol.

Tijdens de zwangerschapsbegeleiding wil ik jou, als moeder leren om te luisteren naar de signalen van jouw kindje die je via je lichaam kan voelen en hoe je je gedrag kan afstemmen op wat je lichaam aankan en wat goed is voor jezelf en voor je kindje. Door het gevoel voor je eigen lichaam te ontwikkelen en te behouden, ook wanneer je kindje in gewicht toeneemt, kan je vertrouwen op je lichaam en datgene wat het jou vertelt. De haptonomie leert ons dat als je het gevoel voor je lichaam uitschakelt, je de toegenomen belasting, als gevolg van de veranderingen van je lichaam en je kindje, wel kan volhouden, maar dit zal uiteindelijk leiden tot verstarring en verkramping en dus tot meer lichamelijke klachten.

Verder wil ik jullie voldoende informatie geven over het ganse arbeids- en bevallingsproces zodat jullie goed weten wat komen gaat en zodat jullie op het moment zelf er gerust kunnen in zijn en in de verschillende fasen herkennen wat er gebeurt, met jezelf, met de baby, ... Mijn ervaring is dat mensen die goed ge´nformeerd zijn veel rustiger zijn, veel meer durven vertrouwen op de natuurlijke kracht van het eigen lichaam, wat het hele proces gunstig be´nvloedt. Naast de informatie wordt veel tijd gemaakt om te leren omgaan met de pijn van de weeŰn. Ook de papa's leren hoe ze bij de bevalling kunnen helpen door met de moeder in contact te blijven, gevoel te hebben voor wat zij nodig heeft en voortdurend op haar af te stemmen. Dit kan tijdens de bevalling alleen maar als jullie reeds vˇˇr de geboorte samen hebben ervaren wat steun geven betekent en waarin jullie elkaar kunnen helpen.