Wereldlichtjesdag

Wereldlichtjesdag: wereldwijd komen mensen samen
om overleden kinderen te herdenken.
Op zondag 10 december 2017 om 18u00 in 't Verstand van Leven

Elk jaar op de tweede zondag in december, dit jaar dus op zondag 10 december 2017, wordt Wereldlichtjesdag georganiseerd. Op deze dag steken mensen om 19.00 uur over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en gedachten! De wereld wordt, in deze donkere dagen, zo even letterlijk wat warmer en lichter voor mensen die een kind verloren hebben. Daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet.

World Wide Candle Lighting is ontstaan in 1997 in Amerika. Inmiddels worden er nu op de hele wereld op de tweede zondag van december om 19.00 uur lokale tijd kaarsen gebrand voor onze overleden kinderen. Omdat we in verschillende tijdzones leven is het idee dat er die dag ieder uur ergens op de wereld kaarsen worden aangestoken voor een overleden kind.

Ik wilde al langer iets tastbaars doen voor de kindjes en de ouders die ik als vroedvrouw of haptonome in hun verlieservaring heb gekend. Zoals jullie weten, was ik heel vaak in Nederland voor opleiding. Daar hoorde ik voor het eerst over wereldlichtjesdag en hoe het daar leeft. Dit raakte mij ook heel erg in mijn eigen verlieservaring. Zo ontstond vijf jaar geleden het idee om ter gelegenheid van WLD ook in Vlaanderen zo'n bijeenkomst te organiseren. Hierbij vond ik Sabine Schowanek, ceremonie en ritueelbegeleidster en eigenares van de sfeervolle schuur van 't Verstand van Leven in Horebeke, enthousiast om dit idee mee vorm te geven. De bedoeling is om d.m.v. deze bijeenkomst extra aandacht te besteden aan ouders (en familieleden) die hun kinderen hebben verloren. We bieden op deze wijze de mogelijkheid overleden kinderen te herdenken en met elkaar verbondenheid te creeeren, de kracht van samen te voelen. Samen schijnen we licht op wat was, maken we ruimte voor wat is, en voelen we de warmte van wat altijd zal blijven.

Het werd een sfeervolle samenkomst met veel symboliek. We eerden en herinnerden al die kinderen die nooit mogen worden vergeten door kaarsjes te branden, te luisteren naar muziek, troostende woorden en een verhaal dat Ann Ackaert van Helende Verhalen speciaal voor deze dag schreef. En natuurlijk werd het speciaal voor deze dag geschreven lied Precious Child ten gehore gebracht.

Het was mogelijk om de namen van de kinderen op te schrijven. Deze namen werden dan voorgezongen rond het open vuur op de binnenplaats. Ook werden er herinneringsballonnen opgelaten.

Op onze wereldlichtjesdagvlaanderen blog kan je enkele pakkende getuigenissen lezen, die voor ons een stimulans waren om ook dit jaar een bijeenkomst voor Wereldlichtjesdag te organiseren op dezelfde locatie en met dezelfde intentie.

Alle mensen die een kind verloren, zijn van harte uitgenodigd. Er zijn mensen van alle leeftijden, van jonge kinderen tot volwassenen van 80 jaar. Broertjes, zusjes, grootouders, andere familieleden, buren en vrienden die zich verbonden voelen, zijn allemaal welkom. Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen zijn er voor een kindje dat niet eens de kans kreeg voor zijn eerste ademhaling. Het idee is: hoe jong of oud een kind is, het blijft een kind van ouders die in groot verdriet achter blijven.

Er zijn mensen voor wie het verlies nog zo vers is en anderen voor wie dat al 30 jaar geleden was.

De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen blijven hetzelfde en verbinden mensen die elkaar verder niet kennen.

Ook kinderen die naar deze avond willen komen zijn van harte welkom.

In verband met de organisatie is het wel prettig als je vooraf even wilt melden dat je wilt komen en met hoeveel personen je komt. Als je kinderen meebrengt, dan horen we daar graag de leeftijd van.

Dat kan via info@verstandvanleven.be(Sabine) of evelyne.vandercasseyen@tastbaarwelkom.be

Praktisch:

Op zondag, 10 december as gaande deuren open vanaf 17u00: 't Verstand van Leven, Sint-Kornelispein 20, 9667 Horebeke. Om 18u stipt openen we de bijeenkomst. Na afloop (18u45) word je een warm drankje aangeboden, waarbij je kunt na praten met elkaar, als je dat wilt.

Klik hier om het nummer Precious Child, van Karen Taylor te downloaden. Dit nummer is speciaal voor Wereldlichtjesdag geschreven.